ROUW

Uitvaartspreker

'De dood komt vaak als een dief in de nacht'

Het leven is zo ontzettend kwetsbaar. Het doen beseffen dat het leven hier op aarde ineens afgelopen kan zijn is voor ons niet te bevatten. We kunnen het ons ook moeilijk voorstellen. Toch overkomt het ons allemaal. Afscheid nemen van een geliefde, vaak onverwacht, als een dief in de nacht. Als uitvaartspreker kan ik op meerdere manieren van betekenis voor je zijn. Ik kan je onder andere adviseren over de vormgeving van de afscheidsplechtigheid, hulp bieden bij het door jou op te stellen in memoriam of persoonlijk woord en/of het begeleiden van de plechtigheid. Maar misschien wil je een hele ander invulling aan het afscheid geven en kan ik je op een andere manier bijstaan. Informeer  gerust naar de mogelijkheden. Je kunt mij persoonlijk benaderen of via de uitvaartverzorger.'Gesprek bij leven'

Ben je ongeneeslijk ziek, of heb je een diep verlangen om het afscheid alvast voor te bereiden, dan kun je mij benaderen voor een gesprek bij leven. Als alle uitvaartwensen vastgelegd zijn geeft dat een stuk rust en ontlast dat je naaste(n) enorm. Tijdens het voorbereidende gesprek kun je al je wensen en ideeën bespreekbaar maken, hier neem ik graag alle tijd voor. Dit gesprek is zeer waardevol omdat alle facetten van het leven aan de orde komen. Vaak met een lach en een traan vanwege dierbare herinneringen. Gedurende het gesprek vraag, luister en schrijf ik heel veel. Daarna ga ik spoedig aan de slag om het levensverhaal op te stellen. Ook kunnen we alvast samen de dienst voorbereiden, algemeen of religieus. In mijn toespraak zullen vele momenten van herkenning zijn, een stukje geschiedenis, voor de toekomst. Terugkijken op een waardig en liefdevol afscheid helpt naasten in het rouwproces. Het is goed om te weten dat indien er een uitvaartverzekering is afgesloten, de kosten voor mij als uitvaartspreker vrijwel altijd geheel óf gedeeltelijk vergoed worden.

Rouwcoach

'Durf je hart te laten spreken'

Als coach vraag ik jou je hart te laten spreken. Ik hoop natuurlijk van harte dat je het verlies van je dierbare(n) langzaamaan kunt verweven in je leven op een eigen unieke manier en tempo. Maar helaas kan niet iedereen dit alleen, vaak blijft pijn en moeite overheersen en voelt het verlies als een zwaar juk. Is dit bij jou ook het geval en weet je niet hoe nu verder, is de wanhoop dichtbij? Voel je dan niet bezwaard om hulp te vragen. Weet dat het heel normaal is om tijdens het rouwproces chaos te ervaren in hoofd en lichaam. Dit kan zich onder andere uiten in slechte nachtrust, vermoeidheid, boosheid, pijnlijke spieren en zelfs hartzeer. Weet dat je jezelf tekort doet als je niet naar je lichaam luistert, trek op tijd aan de bel. Er komen vele verliezen op ons pad, denk hierbij niet alleen aan het verlies van een dierbare, maar ook verlies van toekomstperspectief. Er is vaak geen tijd om je verhaal te doen bij artsen of zelfs in je omgeving. Je kan het gevoel krijgen tegen de muur aan te lopen met al je gevoelens. Ook kun je je onbegrepen en gauw teveel voelen als je eerlijk zegt hoe je je voelt. Weet dat jouw verhaal vertellen, zonder schaamte en bij wijze van spreken 100 keer hetzelfde verhaal, het beste medicijn is bij pijn en verlies. Ik bied je graag een luisterend oor en ben graag van betekenis voor je tijdens jouw unieke rouwreis. Ik kan je handvaten en inzichten geven zodat je weer rustig kunt meedeinen op de intense golven van pijn en verdriet. Ook kan ik je begeleiden bij levend verlies, verlies van toekomstperspectief. Denk hierbij aan ongewenst kinderloos zijn, chronisch of ongeneeslijk ziek, scheiding, dementie, verslaafd, ontslag of heb je hiermee te maken in je omgeving, ongeacht hoe oud je bent, schroom dan niet om mij te contacten. Ik wil ik je graag helpen om samen een passende weg te vinden zodat je én pijn en verliesgericht maar ook herstelgericht kunt leven. Want alleen maar met het verlies bezig zijn of alleen maar met doorgaan/overleven, werkt niet. We zullen stapje voor stapje toewerken naar meer balans en rust zodat er naast de moeilijke momenten ook weer geniet momentjes zullen zijn. De één heeft een enkele sessie van een uur tot anderhalf uur nodig, de ander meerdere sessies. Zal het een gemakkelijk traject worden? Nee... je zult emoties en gevoelens (her)beleven, er zullen tranen vloeien, maar in vertrouwen dat doelen behaald zullen worden en je weer in staat bent je Zegeningen te tellen. Je bent van harte welkom bij mij maar ik wil ook met alle liefde aan huis komen.


Niet alleen bied ik 1 op 1 trajecten aan, je kunt mij ook benaderen als gastspreker. Graag breng ik het onderwerp rouw ook onder de aandacht bij bedrijven/organisaties, scholen, kerken en lotgenotengroepen. Alleen samen kunnen we rouw uit de taboesfeer halen.