ROUW

Rouwcoaching


'Durf jij je hart te laten spreken?'

Er zijn veel onzekerheden in het leven, maar dat een ieder in aanraking komt met rouw dat is een gegeven. We hebben namelijk allemaal lief en rouw is de keerzijde van liefde♥. Rouwen om het verlies van een dierbare, of om verlies van toekomstperspectief, levend verlies. Denk hierbij aan ongewenst kinderloos zijn, chronisch of ongeneeslijk ziek, scheiding, dementie, verslaafd, ontslag of misschien heb je hiermee te maken in je directe omgeving en ervaar je pijn en moeite hierdoor.  


Niet iedereen kan een verlies op eigen kracht verweven in zijn of haar kostbare leven. Maar hulp vragen is vaak geen gemakkelijke stap. Ik merk dat de veelal nuchtere Veluwse cultuur hier ook vaak niet aan bijdraagt. Men houdt liever hun persoonlijke problemen voor zichzelf, omdat ze gewoonweg geen praters zijn maar ook omdat ze een ander niet willen belasten. Want ieder huisje heeft toch zijn kruisje? En dat laatste is zeker waar, maar gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken kan heel bevrijdend zijn. Daarbij leven we in een "haast" maatschappij waarin nauwelijks ruimte is voor verdriet of persoonlijke issues. Er is vaak geen tijd om je verhaal te doen bij artsen of zelfs in je omgeving. Je kan het gevoel krijgen tegen de muur aan te lopen met al je gevoelens. Ook kun je je onbegrepen en gauw teveel voelen als je eerlijk zegt hoe je je voelt. Onderzoeken laten zien dat we tegenwoordig minder slapen, sneller praten en zélfs sneller lopen. Bizar toch? Het is dan ook zo ontzettend belangrijk om jezelf in acht te nemen en op tijd te onthaasten. Goed voor jezelf zorgen mét name als je rouwt. 


Rouwen is een persoonlijk proces, vergelijkbaar met een vingerafdruk, veel gelijkenissen, máár van een ieder UNIEK. Weet dat het heel normaal is om tijdens het rouwproces chaos te ervaren in hoofd en lichaam. Dit kan zich onder andere uiten in slechte nachtrust, vermoeidheid, boosheid, pijnlijke spieren en zelfs hartzeer. Je doet jezelf echt tekort als je niet naar je lichaam luistert, trek op tijd aan de bel. Besef dat jouw verhaal vertellen, zonder schaamte en bij wijze van spreken 100 keer hetzelfde verhaal, het beste medicijn is bij pijn en verlies.Als coach vraag ik jou je hart open te stellen, te laten spreken. Wat je van mij kan verwachten is dat ik oprecht naar je zal luisteren, je situatie (v)erkennen. Op basis van jouw persoonlijke rouwreis zal ik je tools bieden zodat je na verloop van tijd gereed bent om te ontsnappen uit jouw web van onzichtbare pijn en wanhoop. Een passende escape zodat je én pijn en verliesgericht maar ook herstelgericht kunt leven. Want alleen maar met het verlies bezig zijn of alleen maar met doorgaan/overleven, werkt niet. We zullen stapje voor stapje toewerken naar meer balans en rust zodat er naast de moeilijke momenten ook weer geniet momentjes zullen zijn. De één heeft een enkele sessie van een uur tot anderhalf uur nodig, de ander meerdere sessies. Zal het een gemakkelijk traject worden? Nee... je zult emoties en gevoelens (her)beleven, er zullen tranen vloeien, maar in vertrouwen dat doelen behaald zullen worden en je weer in staat bent je zegeningen te tellen. Je bent van harte welkom bij mij maar ik wil ook met alle liefde aan huis komen.


Niet alleen bied ik één op één trajecten aan, je kunt mij ook benaderen als gastspreker. Graag breng ik het onderwerp rouw ook onder de aandacht bij bedrijven/organisaties, scholen, kerken en lotgenotengroepen. Alleen samen kunnen we rouw uit de taboesfeer halen.


Uitvaartspreker


'Gesprek bij leven'

Ben je ongeneeslijk ziek, of heb je een diep verlangen om het afscheid alvast voor te bereiden, dan kun je mij benaderen voor een gesprek bij leven. Als alle uitvaartwensen vastgelegd zijn geeft dat een stuk rust en ontlast dat je naaste(n) enorm. Tijdens het voorbereidende gesprek kun je al je wensen en ideeën bespreekbaar maken, hier neem ik graag alle tijd voor. Dit gesprek is zeer waardevol omdat alle facetten van het leven aan de orde komen. Vaak met een lach en een traan vanwege dierbare herinneringen. Gedurende het gesprek vraag, luister en schrijf ik heel veel. Daarna ga ik spoedig aan de slag om het levensverhaal op te stellen. Ook kunnen we alvast samen de dienst voorbereiden, algemeen of religieus. In mijn toespraak zullen vele momenten van herkenning zijn, een stukje geschiedenis, voor de toekomst. Terugkijken op een waardig en liefdevol afscheid helpt naasten in het rouwproces. Het is goed om te weten dat indien er een uitvaartverzekering is afgesloten, de kosten voor mij als uitvaartspreker vrijwel altijd geheel óf gedeeltelijk vergoed worden.


'De dood komt als een dief in de nacht'

Het leven is zo ontzettend kwetsbaar. Het doen beseffen dat het leven hier op aarde ineens afgelopen kan zijn is voor ons niet te bevatten. We kunnen het ons ook moeilijk voorstellen. Toch overkomt het ons allemaal. Afscheid nemen van een geliefde, vaak onverwacht, als een dief in de nacht. Als uitvaartspreker kan ik op meerdere manieren van betekenis voor je zijn. Ik kan je onder andere adviseren over de vormgeving van de afscheidsplechtigheid, hulp bieden bij het door jou op te stellen in memoriam of persoonlijk woord en/of het begeleiden van de plechtigheid. Maar misschien wil je een hele ander invulling aan het afscheid geven en kan ik je op een andere manier bijstaan. Informeer gerust naar de mogelijkheden. Je kunt mij persoonlijk benaderen of via de uitvaartverzorger.